1. Home
  2. Dossiers

Dossiers

Organische stof

Organische stof heeft een spilfunctie en wordt ook wel het ‘’zwarte goud’’ van de bodem genoemd omdat het de vele eigenschappen van de grond beïnvloedt.
Open het dossier

Nematoden

Nematoden zijn doorzichtige, draadachtige organismen/wormpjes van minder dan een millimeter en zijn een belangrijk onderdeel van de bodem en het bodemleven.
Open het dossier

Bodemchemie

Bodemmineralen, sporenelementen en zuurgraad worden bodemchemie genoemd en zijn een belangrijk onderdeel van een weerbare bodem.
Open het dossier

Vochthuishouding

Vocht is essentieel voor een gezonde gewasgroei. Een te weinig of teveel vocht is schadelijk voor een ongestoorde groei. In poriën en organische stof wordt water opgeslagen, waarbij organische stof tot 20 keer zijn eigen gewicht aan water kan bevatten.
Open het dossier

Bodemstructuur

De bodemstructuur is de onderlinge rangschikking en samenhang van de vaste gronddeeltjes en poriën. Een perfecte structuur maakt een gewas weerbaarder en minder kwetsbaar.
Open het dossier

Bodemleven

Het bodemleven heeft een belangrijke invloed op de groei van planten en vervult daarnaast ook nog andere functies zoals een luchtige bodemstructuur en weerbaarheid tegen bodemgebonden ziekten en plagen.
Open het dossier