De samenstelling van het bodemleven reageert sterk en heel specifiek op de groenbemesters die de teler zaait. Volgens onderzoeker Hans Helder van WUR maakt het enorm uit welke soort, zelfs welk ras groenbemester je kiest. De invloed op het microbioom is groot en ook na inwerken van de groenbemester is de invloed nog maanden terug te zien.

Het microbioom in de bodem is het totale microbiële bodemleven. Precieze genetische analyses vertellen wat de samenstelling is. In de afgelopen jaren keken onderzoekers van Wageningen Universiteit en Research naar de veranderingen in de ‘vingerafdruk’ van het microbioom als er verschillende groenbemesters gezaaid worden. In samenwerking met Leendert Molendijk en Johnny Visser van WUR Open Teelten werden veldproeven aangelegd en geanalyseerd. Hans Helder en de Italiaanse promovenda Sara Cazzaniga concluderen daaruit dat groenbemesters bij kunnen dragen aan een divers en weerbaar bodemleven.

Helder: „Zaaien van een groenbemester maakt enorm veel uit voor het bodemmicrobioom. Het is opmerkelijk hoe groot de verschillen zijn na het zaaien van verschillende soorten groenbemesters en zelfs per ras, dus per genotype. Er valt dus ook wat te veredelen, want de ene bladrammenas heeft een ander effect dan de andere.” (Bron: Agrio)

Lees hier verder

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen