Dossier: Organische stof

Organische stof heeft een spilfunctie in de bodem en wordt ook wel het ‘’zwarte goud’’ van de bodem genoemd. Organische stof beïnvloedt zowel de fysische (structuur, vocht), chemische (nutriënten) als de biologische (bodemleven) eigenschappen van de grond. Het heeft dus op veel aspecten in de bodem impact.

De weerbaarheid van de bodem wordt sterk bepaald door het organische stof gehalte en de kwaliteit hiervan. Voldoende en regelmatige aanvoer van organische stof betekent een betere vochtvasthoudend vermogen, een goede structuur, meer nalevering en buffering van nutriënten. Ook het bodemleven is gebaat bij een voldoende en gevarieerde aanvoer van organisch materiaal.

Om het organische-stofgehalte in de bodem op peil te houden, is het belangrijk dat er evenveel effectieve organische stof (EOS) wordt aangevoerd als er wordt afgebroken in de bodem. EOS is de hoeveelheid organische stof die één jaar na toediening nog over is in de bodem. Gewasresten, groenbemesters, compost en organische mest zijn belangrijke aanvoerbronnen voor organische stof. De afbraaksnelheid van organische stof hangt af van diverse factoren, zoals de aard van de organische stof, de grondsoort, weersomstandigheden en vochtgehalte.

Het complete technisch dossier over organische stof vindt u hier.

Top artikelen
Top video's
Geen resultaten gevonden.

Artikelen binnen dit dossier

Organische stofBodemstructuur
Onderzoek

De resultaten van het EJP SOIL programma zijn gepresenteerd!

De resultaten van het EJP SOIL programma zijn eind vorig jaar gepresenteerd aan Europese beleidsmakers in Brussel en Nederlandse stakeholders in Wageningen. In beide bijeenkomsten zijn de resultaten besproken in…
Organische stofBodemstructuur
Groenbemesters

Mengsel niet beter dan beste enkelvoudige groenbemester

Bij de teelt van groenbemesters komt steeds meer kijken. Mengsels hebben een flinke opgang gemaakt. Die leveren soms een mooie structuur. Maar mengsels werken niet altijd en niet overal, stelt…
Organische stofBodemstructuur
Groenbemesters

Aardappeltelers waarderen groenbemesters

Het animo voor de teelt van groenbemesters is onder akkerbouwers onverminderd hoog. Groenbemesterspecialist Geert Elzes van Vandinter Semo zegt dat de structuur verbeterende rol van deze gewassen in de bodem…
Organische stofBodemchemie
Nieuws & BlogsGroenbemesters

Teler weet wat u zaait!

Onlangs opende Cosun Groeikracht zijn derde inspiratieboerderij in Lelystad. Na de feestelijke opening in de ochtend, was er in de middag ruimte voor discussiepanels over actuele onderwerpen zoals bemesting en…
Organische stofNematoden
Nieuws & BlogsGroenbemesters

Zeven nieuwe rassen bladrammenas opgenomen in Aanbevelende Rassenlijst

De Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR) heeft zeven nieuwe rassen bladrammenas opgenomen in de Aanbevelende Rassenlijst. Er worden geen nieuwe rassen gele mosterd opgenomen en er worden twee nieuwe rassen…
Organische stofBodemstructuur
Groenbemesters

De voordelen van het werken met een tussenvanggewas

Een tussenvanggewas kan diverse voordelen opleveren voor de landbouwer, op o.a. het gebied van erosie, onkruidbeheersing, voorkoming van uitspoelen van nutriënten en het bevordert de opbouw van organische stof. Het…